Θα σας πάω ένα ταξίδι στο δάσος για 30 μέρες, μέσα από φωτογραφίες και κάποιο απόσπασμα από τα γραπτά της κάθε ημέρας.
Η ιστορία είναι απλή, καθότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψω (ακόμα!) γίνομαι ευρηματική, χωρίς να διασχίσω τη θάλασσα. Αυτή τη φορά, κατασκήνωσα σε ένα πευκοδάσος στη Ρόδο, από την 1η πανσέληνο του Οκτώβρη μέχρι τη 2η. Το σκέφτομαι λίγες μέρες τώρα και αρχικά δίσταζα, σκεφτόμενη πως τέτοια ταξίδια δεν προορίζονται για τα δημόσια.
Παρακολουθώντας όμως τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή ίσως χρειάζεται να κυλά πληροφορία για διαφορετικά και όμορφα πράγματα. Κι εμένα θα με γεμίσει χαρά να ξανακοιτάζω τις φωτογραφίες και να διαβάζω όσα έγραψα στη φθινοπωρινή φύση. 🌿🐏🌲🍂💚

Ημερολόγια

[Μέρα 1η
Η άνεση της σκηνής είναι απίστευτη. Είμαι πολύ κουρασμένη.
Μετά από λίγες ώρες περπάτημα τριγύρω, είπα τελικώς στη Μαρίνα να με αφήσει στον Αγ. Νεκτάριο. Περπάτησα πάρα πολύ.
Ακούω ήχους (ζώων) έξω από τη σκηνή. Επίσης έχει ζέστη.
Έκανα ένα ντους εδώ έξω με 3 κυπελάκια απ’το θερμός.
Ζέστανα με το γκαζάκι φύτρα ροβίτσα+μαρούλι, κρεμμύδι, σουκρούτ, μαϊντανό και μια σαλάτα με 1παξιμάδι, ντομάτα, ελιές, μαρούλι, κρεμμύδι, σουκρούτ, φύτρες ροβίτσας.
Ο αέρας ακούγεται φανταστικά. Η θέση της σκηνής μου δεν είναι άσχημη αλλά είναι κάπως εμφανής εάν περάσει κάποιος στη διάρκεια της ημέρας. Πολύ ταλαιπωρία το κουβάλημα, δε μπορώ να πάω πολύ μακριά. (…) ]

[Μέρα 2η

Καλημέρα. Ο Ήλιος κοκκινίζει την απέναντι βουνοκορφή. (…) Στόχος για σήμερα η ανεύρεση κατάλληλου χώρου camping. Αυτός εδώ μου κάνει αλλά είναι πάνω στο δρόμο.

Υπάρχει μια βιασύνη στις κινήσεις μου. (…)

Έκανα μια τεράστια βόλτα. Long walks αλλά όχι κι έτσι. Επίσης δεν είχα μαζί παρά 0.5L νερό. (…)

Πάλι δεν βρήκα κάποιο χώρο που να με εμπνέει να μετακομίσω (…) Θα ήθελα αργότερα, αύριο το αργότερο, να έχω βρει μέρος. Θα ξεκουραστώ λίγο και θα κάνω ακόμη μια βόλτα μετά. (…)

Είμαι επάνω, στο μεγάλο πεύκο. Από το μεγάλο πεύκο κατέβηκα στον ελαιώνα απ’όπου βρήκα τα σκαλάκια που οδηγούν στο παρατηρητήριο.

Ακόμη δε νιώθω μοναξιά. Φεύγω πριν τον ήλιο, αν κι εδώ πάνω είναι πολύ ωραία.

Έχει αρχίσει και φυσάει πολύ. Χωρίς τη σκηνή θα έτρεμα από το κρύο. Κοίταζα έξω τα δέντρα πίνοντας αλισφακιά τσάι. (…) Έκανα μασάζ με λάδι καρύδας, επιμένοντας λίγο παραπάνω στα πέλματα. Ελπίζω να μη βρέξει πριν φτιάξω τη σκηνή αδιάβροχη. Είναι μόνο η 2η μέρα. Ένας μήνας είναι πολύς. Θα δω. Στο γυρισμό πριν έκανα άλλο ένα άθλο που με άγχωσε και εξάντλησε, πήρα άλλο μονοπάτι και κατέληξα σε κάτι βράχια που τα πέρασα. Θα προσπαθήσω να ξεκουραστώ. Έφαγα 1 μήλο με μέλι. ]

[Μέρα 3η (4 Οκτώβρη)

Χτυπούν οι Κυριακάτικες καμπάνες. Δεν κοιμάμαι καλά, ξυπνώ διαρκώς. Καθάρισα τα μισά φασολάκια ροβίτσας, τα οποία έγιναν πολλά! Έχω σπυράκια κι εκδορές πολλές. Μου είπε η Μαρίνα πριν φύγει “να προσέχεις το δέρμα σου”. Κάτι σκέφτηκα περί ελευθερίας χθες στον ύπνο μου αλλά δεν κατάφερα να το γράψω. Πάω για άσκηση:)

Κυριακή.

Είμαι πολύ ανήσυχη. Λέω πως και καλά είναι η μετακόμιση αλλά στ’αλήθεια είναι που αποφεύγω να μείνω με τον εαυτό μου. Είπα πως σήμερα δε θα κάνω δουλειές λόγω ημέρας και κυρίως λόγω κούρασης των περασμένων ημερών. Μου λείπει το νερό.

Πήγα κι έφερα νερό: το θερμός + 2L. Ήπια κιόλας, έλουσα το κεφάλι, πήγα κοίταξα τις καλόγριες. Η λειτουργία είχε τελειώσει. Ήταν λίγο κουραστική η μεταφορά του νερού αλλά τα δρομάκια ωραία.

Η σκηνή καίει από τον ήλιο, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που είναι αναγκαία η μετακόμιση. (…)

Έχω μεταφέρει τα πράγματα ως επάνω αλλά έχω δίλλημα σε σχέση με την τοποθεσία. Η 1η έχει ασφόδελο στην είσοδο δεξιά, 2 μωρά πεύκα αριστερά. Είναι όμορφο κι ονειρικός νεραϊδότοπος. Όμως έχει επάνω ένα γέρικο άρρωστο πεύκο που στάζει λευκάδια, δεν έχει σκιά όλη τη μέρα και βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο “στη μέση”, έτσι που αν βρέξει ίσως περνά νερό. Η 2η (…) έχει σκιά την περισσότερη ώρα και βρίσκεται σε προφυλαγμένο σημείο, έχει έτοιμο έδαφος και ένα σχίνο πίσω της. Επίσης από εκεί όρθια βλέπω το Βουνό.

Το 1ο είναι πιο φωτεινό & καλοκαιρινό, το 2ο πιο προστατευμένο και σκιερό. Έχει πολλή ζέστη αυτές τις μέρες όμως ο καιρός μπορεί να αλλάξει. Θέλω να τελειώσω με “τις δουλειές” ~ ~

Το camp έχει ολοκληρωθεί! Ο Ήλιος έχει ήδη πάει πίσω από το βουνό αλλά έχει ακόμη φως για λίγη ώρα. Ήρθα στο προστατευμένο camp, το 2ο, κι έτσι ενώ φυσάει εδώ δεν το πιάνει. Έκανα ντους έξω με 0,5L νερό και το σφουγγαράκι μου:) O αέρας ακούγεται ψαρωτικός. Το theme της ημέρας ήταν η μετακόμιση, πιο πριν η μεταφορά νερού, και οι οικιακές εργασίες χαχ

Είναι η μέση της νύχτας. Το φεγγάρι γεμάτο ακριβώς πάνω.

Είμαι γυμνή τυλιγμένη στην κουβερτούλα μου και μέσα στο σλίπινγκ μπαγκ. (…) ]

[Μέρα 4η (5 Οκτώβρη)

Βγήκε πια ο ήλιος. Έκανα άσκηση μετά μυγών. Έφαγα ένα μήλο κι έκανα ένα τσάι βράζοντας την καρδιά και κουκούτσια που καθάρισα από το μήλο, 2 χουρμάδες, 2 κουτ.μέλι και λίγα φουντούκια. (…)

Δε νιώθω ξεκούραστη παρ’όλα αυτά. Μου λείπει ένας καλός ύπνος. Δεν έχω διάθεση να σκάψω τώρα. Είχα πει χθες πως σήμερα θα εργαζόμουν για την αδιαβροχοποίηση. Μάλλον θα περιμένει. Σήμερα είναι μέρα νερού και Ποταμού. Ελπίζω να καταφέρω να κάνω μπάνιο. Και να δω ξανά παγώνια να πίνουν νερό.

Έκοψα τα νύχια μου. Καθάρισα ροβίτσα, έβαλα κάτι για τα τσιμπήματα, πίεσα τα βαθουλώματα στους ώμους για ανακούφιση του αυχένα κατά το Μιχάλη Σουηδό. Ντύνομαι και φεύγω. Η τέντα έχει σκιά:) όχι πλήρη μα αρκετή. Έχει πολλή ζέστη σήμερα.

Εργασίες

1. κόλλα στα παπούτσια

2. κατασκευή τουαλέτας

3. αδιαβροχοποίηση σκηνής

~ ~ ~ ~

Η μέρα στον ποταμό κύλησε όμορφα. Κουβαλώ μια βιασύνη. Μην έχοντας ολοκληρώσει αυτό που κάνω σκέφτομαι τι θα κάνω μετά. Θέλω να τα κάνω όλα.

(…)

Έκανα μπάνιο στον ποταμό παρότι ρηχός και όχι τόσο καθαρός. Γέμισα 2L νερό. (…) Επέστρεψα χάνοντας πάλι το δρόμο … Α, πιο πριν περπάτησα ως το άλλο εκκλησάκι και γύρισα από την μεριά του ποταμού. Πιο πέρα έχει κάτι λευκές μεγάλες πέτρες. Μαγείρεψα φακή<3 λάδι, καρότο, κρεμμύδι, πιπέρι, λιναρόσπορο και σαλάτα: ροβίτσα, σουκρούτ, ελιές, λάδι, πιπέρι, ρίγανη.

Ο ποταμός λέγεται Λουτάνης.

Σε λίγο λέω να πάω στο Μεγάλο Πεύκο – Τέλεια! Μπορώ να πανηγυρίσω πως βρήκα ένα σύντομο δρόμο από το σπίτι ως το Μεγάλο Πεύκο. Άρα και για το Παρατηρητήριο κατ’επέκταση. Έφερα τα κυάλια να τσεκάρω. Διαλογίστηκα στο Μεγάλο Πεύκο. Λέω να κατηφορίσω και να ψάξω λίγο το σύντομο μονοπάτι ως το θρόνο-καρέκλα-checkpoint μεταξύ σπιτιού και πηγής.

Τα βράδια κάνω ασκήσεις αναπνοών (…)

Καλωσόρισμα, Σιωπή, Φροντίδα, Καθαρισμός

Έκανα 2 ευχές: Όμορφες Μυρωδιές και Συνύπαρξη(ειρηνική) .

Φοβήθηκα λίγο αλλά βοήθησαν τα λιβάνια, τα κεριά, το τσάι και το λάδι καρύδας. (…) Κάποιο ζώο στρίγγλιξε τρομαχτικά. Ο αέρας φυσάει. Μ’αρέσει τώρα η θαλπωρή του σπιτιού μου. Έφαγα λίγη σαλάτα από το μεσημέρι συν ένα ντάκο με βούτυρο κάσιους<3 τέλειο! αλλά βαρύ, είπα να μην τρώω αφότου σκοτεινιάζει. Θα πάω για κατάκλιση…]

 

[Μέρα 5η (6 Οκτώβρη)

Νύχτα ακόμη, θα ξεκινήσω τις ασκήσεις και θα βγει το φως.

Ασκήσεις – τσάι – χέσιμο – μια μικρή νίκη εδώ καθώς σηματοδότησα (με κομμάτια λεμονόφλουδας) το μονοπάτι ως την πηγή. Δυστυχώς μου έπεσε το θερμός και έσπασε το καπάκι του, ήταν και παλιό το πλαστικό. (…)

Λέω να μείνω εδώ γύρω σήμερα, να κάνω ελαφριές οικιακές δουλειές, να φροντίσω το σπίτι, τα ρούχα, να πιω ήσυχα τσάι, να μη βιάζομαι. (…)

Τώρα πια έχω και τουαλέτα (με θέα!) Έσκαψα πίσω και στα πλάγια τα αυλάκια για το νερό, έκοψα γύρω το πλαστικό κι έραψα το πλαστικό για την κάλυψη της σκηνής. Όλα αυτά θέλουν ακόμη χρόνο ν’αφιερώσω για να ολοκληρωθούν όμως προς το παρόν ξεκουράζομαι. Έσκαψα κι ένα μικρό παρτεράκι. Σήμερα περνά η μέρα και νιώθω μια ματαίωση. Ούτε απολαμβάνω ούτε ολοκληρώνω.

Ζήλεψα τις κατσίκες καθώς η μια χάιδευε την άλλη κεφάλι με κεφάλι και λαιμό.

Πρέπει να τακτοποιήσω λίγο εδώ μέσα:( πολλές δουλειές εν τέλει. Κι όμως! Έσκαψα γύρω, έραψα το νάυλον, μάζεψα ρίγανη, έφερα νερό, έκανα ασκήσεις, ίσως θα πάω μια μικρή έστω βόλτα.

Η απόσταση των ζώων –

I call it a day! :)Ευτυχώς έφτιαξε η διάθεσή μου πηγαίνοντας εδώ δίπλα στο νεραϊδότοπο όπου έκανα ασκήσεις. ε> Ο Ήλιος και το φως σιγά σιγά πέφτουν κι εγώ μπαίνω σπίτι. Έχω ένα μόνιμο grasshopper συγκάτοικο πάνω στη σκηνή μικρούλη. Έκανα κι ένα μίνι ντους – τι ζέστη σήμερα.. Η πόρτα έκλεισε.

Οι μύγες κακό παράδειγμα: Η βουή κι ο θόρυβος κοντά σου (μύγες γύρω μου) δεν σ’αφήνουν να ακούσεις μακρύτερα.

Το γκαζάκι μου μυρίζει, πρέπει να βρω ένα μέρος έξω. Θα δω αύριο αναλόγως τη διάθεση. Πάντως για νερό δε θα χρειαστεί να πάω. Θα ήθελα να μείνω όλη μέρα στο camp για να τελειώσω με τις δουλειές (δεν τελειώνουν!) κι έτσι μετά να αποκτήσω κάποια ρουτίνα.

Δοκιμάζω τον κόκκινο φακό και παίζω με την κάμερα.

Λίγο τις πιο εσωτερικές μου σκέψεις τώρα..: Δεν αντιλαμβάνομαι ιδιαίτερη διαφορά, το ότι δε μιλάω όμως είναι μια μεγάλη διαφορά που και την τελευταία φορά είδα στην Πάτμο. Σίγουρα ‘ακούγονται’ καλύτερα οι σκέψεις μου, είναι πιο εύκολο να έχω τον έλεγχο. Δεν παθαίνω αυτό το μπούκωμα, να σφίγγεται η μασέλα, τα ούλα, η γλώσσα, τα μυνήγγια, το μέτωπο, η αναπνοή, η καρδιά. Μια ύπαρξη πιο απαλή είμαι τώρα που αφήνει λιγότερα ίχνη.

Οι φόβοι εδώ είναι άλλοι, οι ανάγκες άλλες, οι επιθυμίες άλλες. Τα ζώα που κραυγάζουν τη νύχτα, οι πευκοβελόνες που μου τρυπούν τα πέλματα, οι τράγοι που ρουθουνίζουν απ’τους ψηλούς βράχους, τα δέντρα που μοιάζουν με γίγαντες, τα φύλλα και τα κλαδιά με πρόσωπα, τα βράχια, ο αέρας στις ψηλές κορφές όταν ξεκινά σε κύμματα τα βράδια, τ’αχνό μου φως που φοβάμαι μην τελειώσει, το φεγγάρι πουθενά, το φεγγάρι φάνηκε, το φεγγάρι στα μισά της νύχτας, το φεγγάρι πριν το ξημέρωμα, ατέλειωτες νύχτες, ήχοι, όνειρα, ξυπνήματα στη μέση της νύχτας κι αϋπνίες και μια περίεργη διάθεση με το φαγητό..λες και ποτέ δεν πεινάω, ενώ δεν τρώω και τόσο. 1-2-3 γεύματα, αναλόγως την ημέρα με μόνο το 1 να είναι στ’αλήθεια γεύμα και τα άλλα φρούτο με μέλι ή παξιμάδι με ταχίνι. Με ενοχλούν δυο-τρια πράγματα, οι μύγες, οι περίεργοι ήχοι τη νύχτα και τα τόσα πολλά όνειρα που είναι κι αυτά σαν τις σκέψεις. Γίνεται να αποφύγει κανείς τα όνειρα; Να κάνει τίποτα στον ύπνο του;

Σκέφτομαι τον (κάποιον) και κατανοώ περισσότερο την αγάπη.

(…)

Γιατί είναι κρυφή η γνώση; Τι ζώο είν’ο άνθρωπος. Γιατί είναι κρυφός ο έρωτας μα φανερό το σεξ; – Στο τέλος οι πιο επικίνδυνοι ήχοι ειν’οι ανθρώπινοι: τα αεροπλάνα και αυτοκίνητα που σκίζουν τον αέρα. ]